tiistai 30. toukokuuta 2017



K-tuolin verhoilu



Projekti :
K-tuoli




  • Kun liinaus on tehty on kankaan leikkuusuunnitelman suunnittelemisen sekä kaavojen loihtimisen vuoro. Tuolin osien kankaat mitatan aina leveimmän ja korkeimman kohdan mukaan. 
  • Kaavoitus lähtee siitä, että istuinosa heftataan tiukasti paikoilleen neuloilla. Siihen kiinni heftataan myös sivu- sekä etukapat jonka jälkeen liidulla piirretään varovasti ompelunkohta ja ompelumerkit.
  • Kun istuin on ommeltu, sitä sovitetaan vielä heftaamalla reunoja kohden tiukasti tuoliin. Sitten se ommellaan saumavarasta kiinni kanttiin. Lisäsin myös puolitettua vanua sivuille ja eteen jättäen kuitenkin käsinojille tilaa.





Kiinnitin istuimen lopullisesti kiinni runkoon kun olin tyytyväinen lopputulokseen. 
Jätin käsinojille tarpeeksi tilaa kiinnitystä varten.











  • Seuraavaksi kiinnitin selkänojan alhaalta, tein kaksi vinoa leikkausta, jotta kangas kulkee nätisti tuolin alta eikä siihen jää ryppyjä. Leikkauksissa meinasi tulla hankaluuksia, mutta selvisin onneksi! 
  • Kiinnitin selkänojan taakse alas kunnolla sekä sivuilta, jotta saan istuinosan sivut kiinnitettyä sen päälle ja pääsen ompelemaan saumaan koristenyöriä.




Koristenyörin kiinnitin niiteillä takaselän alle ja 
lähdin ompelemaan muuten normaalilla piilotikillä, 
mutta välissä menin nyörinkin läpi. 

Nyörin voi ommella monella tapaa, 
mutta tämä on todettu kestävimmäksi.






  • Nyörit tulee kiinnittää pryylin avulla lävistäen tuolin selkänojan edestä taakse pyörivin liikkein. Takana nyörinpää solmitaan vartavasten sitä varten rakennettuun rautalankaan varmistussolmulla. Nyöri kiristetään tuolista poispäin vetämällä ja ylöst nostamalla.







Pujotin vielä napit samoista rei'istä viimeistelemään lopputuloksen. Nappien tehtävä ei ole enää kiristää nyörejä entisestään.




Tältä tuolin takana näyttää kun etuselän kappale on nidottu sekä ylhäältä että alhaalta kiinni runkoon ja koriste nyörit ovat paikoillaan.















  • Muotoilin pahvista sopivan takaselkäkappaleen ja nidoin sen muutamalla niitillä kiinni tukipuuhun selkänojan keskellä. Ujutin kankaan yläreunasta lankasuorasti. Nidoin sen kiinni ja leikkasin molempiin reunoihin kankaaseen sopivat vekit, joiden avulla pystyn kääntämään kankaan pahvin yläpuolelle. 
  • Pahvin reunaan hieman alle puoleenväliin kannattaa tarpeen mukaan leikata viihtoja jolloin se taipuu paremmin tarvittavaan muotoon.
  • Takaselän reuna ommellaan käsin kiinni pahvin reunaa mukaillen. Sitten se nidotaan kaksinkerroin tuolin alle. 







Valmista tuli !











Monien vastoinkäymisien jälkeen voin ylpeänä seistä tekeleeni rinnalla ja sanoa, että pidän siitä. Pyrin loppuun asti huolellisuuteen, vaikka aikataulu meinasikin ottaa hieman valtaa... 

Vaikka koristenyöri paljastuikin heikommaksi verhontöriksi ja oli helposti purkautuvaa niin selvisin. Tuoli sai tällä käsittelyllä todella paljon uutta ryhtiä ja ripauksen arvokkuutta. 

Muutaman evään rikkaampana 
kohti uusia haasteita.



- Joseffiina


torstai 11. toukokuuta 2017


Kaikki paikoillaan


Projekti :
Syvänapitettu rahi









Tähän jäätiin viimeksi, 
kansi saatiin valmiiksi 
ja nyt on rungon vuoro





  • Rungon kasaaminen alkoi kehikon liimaamisesta. Tärkeintä tässä vaiheessa on, että ristimitta on oikea.




  • Kun kehikko oli liimattu puristin tukipuut, pohjan ja kehikon toisiinsa ja ruuvasin kalusteruuveilla ensin pohjan ja tukipuut kiinni. sitten käänsin työn toisin päin ja kiinnitin kehikon tukipuihin. Tein kiinnityksen näin, jotta varmistuin siitä että tukipuut mätsäävät pohjan sekä kehikon kanssa.



  • Noin, nyt rungon kehykset ovat valmiina ja voin alkaa kiinnittää sivuvanereita. Aloitin vanerien kiinnittämisen päätypaloista. Väliin puristin reilusti puuliimaa jokaiseen kohtaan, puristin sen kiinni runkoon ja nidoin vielä ''suurnitojalla'' vanerin puukehikkoon. Toistin saman kaikille puolille ja annoin vanerien puristua yön yli. 







  • Seuraavasta vaiheesta unohdin ottaa kuvat, mutta kun runko oli koossa aloin liimaamaan siihen pehmustusta. Käytin sivuille 1cm:n paksuista rullavaahtomuovia (E-EP25/5). Kaulukseen taas käytin samaa vaahtomuovia mutta puolen sentin paksuudessa.
  • Sitten pääsin kaavoittamaan kangasta. Käytin siis samaa valkoista keinonahkaa myös rungon kankaana. Pakko kyllä myöntää että paineita oli, sillä ompelussa ei saanut käydä suurta kämmiä tai joko kangas olisi pilalla. Hyvin kuitenkin selviydyin ja virheiltä vältyttiin. Kaava oli oikein mitoitettu, eikä sitä tarvinnut korjailla.
  • Rahin takasivuun ompelin vetoketjun, jotta sain kankaan puettua rahin päälle. Nidoin ensin kankaan kauluksen alle ja kiristin pohjaa myöten ja nidoin.



  
Tältä näyttää lopputulos kun saranat ja kannen pohjakangas on kiinnitettynä.

Suurimmilta osin olen lopputulokseen tyytyväinen. 
Rahi on hyvin mun näköinen ja sopii meidän sisustukseen olohuoneessa.

 Ainoa asia joka jäi hieman harmittamaan on se, etten kerennyt verhoilemaan ollenkaan rahin sitäpuolelta...

Pitää katsoa jos myöhemmin verhoilisin  ja pehmustaisin 
ainakin pohjan, jotta sisus ei olisi niin kolkko. Vaikka toisaalta puinen sisus sopiikin jollain tapaa rahin tyyliin...




Mitä mieltä te olette?



- Joseffiina

perjantai 5. toukokuuta 2017


Selkänojan 
perustukset kuntoon

Projekti :
K-Tuoli




Innokkaana lähden rakentamaan 
selkänojan perusteita, 
Tervetuloa seuraamaan tätä operaatiota mun kuvakulmasta.
Toivottavasti ehkä sinäkin opit tästä jotakin, 
minä ainakin opin.







  • Noniin, istuimen jälkeen selän rakennuksen kimppuun. Rakentaminen lähtee juutivöiden kiinnityksestä. Tässä tapauksessa pituussuuntaiset ensin ja niiden taakse leveyssuuntainen vyö, näin selkänojan kaari säilyy.
  • Vöiden päälle nidotaan samoin kuin istuimessa tukikängas suht tiukasti pituussuunnassa. Seuraavaksi täytelankalenkit ja meriheinää. Tähän tuoliin meni meriheinää n. 700grammaa. Samoin kuin istuimessa täyttäminen aloitetaan reunoilta edeten kohti keskustaa.



  • Seuraavaksi nidoin tiukasti väljempää juutikangasta ja aloitin läpiveto-ompelun jälleen samoin kuin istuimessa. Ainoa ero selkänojan läpiveto-ompeleissa on se, että se on hurjan paljon helpompaa koska ompeleet pystyin näkemään.
  • Kun läpiveto-ompeleet on kiristetty tarpeeksi kireälle ja sidottu väliaikaisesti. Kun se on nidottu sarjoihin tasaisesti ja pehmuste tuntuu jäykältä voidaan aloittaa täytelankalenkkien ompelu välitäytettä varten. 
  • Jouhia laitoin n. 700grammaa ja täytin ristiselän kohtaa enemmän, jotta se tukee selkää paremmin. Testailin sen mukavuutta istumalla monesti tuoliin.



  • Leikkalin pahvista vielä kuvassa näkyvät suikaleet jotka viimeistelee reunan tekemällä siitä terävämmän ja samalla ryhdikkäämmän.  
  • Lisäsin jouhia vielä reunoille sopivissa määrin ja kun olin tyytyväinen tuntuun ja muotoon heitin harmaata vanua päälle. Lakanakankaan kiristin ensin pystysuunnassa ja sitten kevyesti kiristin leveyssyynnassa, jotta muoto säilyy ja napeille jää painumisvaraa.












Tässä tuoli, josta puuttuu enää päälikangas, innolla odotan, että pääsen verhoilemaan tätä tuolia!


Nähdään siis sen duunin parissa ensi kerralla!










- Joseffiina